Titel: En ringdans med björnen

Meddelare: Paulus Norling  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Våijen

Det är länge sen i pappas tid. Jan Ivarsson i Östergraninge skulle en dag gå bort till en skogstjärn och fiska. Då han kommit ett litet stycke till väga, stötte han helt oförmodat på en björnhona med två ungar. Hon körde genast ungarna upp i en stor tall och sen rusade hon iväg mot karlen. Han tog till fötters men såg sig intet kast komma undan, varför han sprang till närmaste stora träd för att söka skydd. Det råkade just till att vara trädet med björnungarna. Där valsade de med varandra runt trädet. Jan försökte sticka ned björnen med kniven, men det lyckades förstås inte, och inte eller fick björnen tag på honom. Karlen hojade av alla krafter på hjälp. De hörde det också tills hans grannar, men nu var de ovänner med honom, varför de inte brydde sig om nödropen. Först fram på aftonen måtte de iväg för det blev aldrig slut på låten. Då de kom fram och fick se, huru det var, fick de bråttom springa hem efter bössorna, men då de kom tillbaka, hade storbjörnen gett sig iväg. Han förstod väl, att det skulle till att börja bli farligt, men bägge ungarna sköt de.