Titel: Björnen och fiskaren

Meddelare: Paulus Norling  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Våijen

Anders Andersson i Kallsmyra minnes jag mycket väl, och han talade om det här för mig. Han var en dag borta i Fångsjön och metade. Han hade fått en riktigt vacker knippa och skulle just iväg hem, och han mentes tänka: "Nu skall de allt bli bra glada hemma, då jag kommer med så mycket fisk." Då han så tittade upp, fick han se en stor björn komma lufsande uppe i backen. Han nappade medspöt i ena handen och fiskknippan i den andra och la i kuten det fortaste han bara nånsin kunde. Björnen satte iväg efter och vann mer och mer på Anders. Till slut hann han upp Anders nappade ifrån honom fiskknippan och satte sig att äta. Anders hade smått om matbitarna hemma, så att han hade nog behövt sina fiskar. Men han var "fejen" få lämna dem och behålla livet.