Titel: Dödbenet i sängen

Meddelare: Fiskare Johan Nordlöf  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Rävsön

Det är en 30 år sedan. Jan Olsson i Häggvik hade en dotter, som hette Stina Greta och hon lever än. En kväll, då hon skulle gå och lägga sig, föll det det henne in, att hon skulle skaka om i sängen. Då fann hon ett stort ben - en skånk - som var lagt så, att det skulle komma att ligga mitt under axlarna på flickan. Hon tog benet och gick in till sin far med det. "Detta är inte ur något djur, utan det är taget från kyrkogården och är lagt i din säng i ond mening." Så ställde han om, att benet kom tillbaka i kyrkogården. - Strax därefter drabbades en torparkäring i Gärde av värk upp mellan axlarna. Det blev en idelig jämmer och kvidan, som räckte tills hon lade ihop ögonen, och ryggen rentav ruttnade upp på henne. - Det var hon som lagt benet i flickans säng, ty hon var fientligt sinnad mot henne. Men nu gick trolldomen tillbaka på henne själv.