Titel: Skjutet troll

Meddelare: Födorådstagare J. Nänzèn  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

På Mjältön i Vibyggerå är en fiskarhamn, som heter Aspen. Fiskarna flyttar dit ut på våren och därifrån på hösten. Nu har det förr i tiden varit tal att de osynlige brukar flytta in i husen, då de riktiga människorna far därifrån. Frampå senhösten brukar så sälskyttarna fara ut till Mjältön och jaga. En höst var det en som hette Jäderbom, som kom att ligga ensam i ett kokhus, där det brukade vara oknytt. Han hade varit ut för spektaklet flera gånger förut. Nu tog han sin stora sälbössa till sig i sängen, då han lade sig tänkte skjuta, om det började på vanligt vis. Länge hade han ej legat förrän det tog till att bullra och leva om sig ute och så gick dörren upp. "Om ni inte ger er iväg, så skjuter," hotade han. Men det blev värre och inte bättre. Då fyrade han av skottet mot dörren. Strax blev det en gråt och jämmer ute: "Oj, oj, han skjutit ihjäl gubben för mig!" Och så hörde han hela skaran av troll draga iväg upp i ett högt berg, som ligger endast några stenkast från hamnen. Sedan hördes aldrig mera något oknytt där i kokhuset.

Men flera år därefter var Jäderbom uppe på det där berget och sökte virke till en båt. Då hittade han där ett ofantligt stort ben. Detta tog han upp från marken, men i detsamma kastades han långt å gåle genom luften men inte utför berget. för då hade det varit kul med honom. "Men, berättade han sedan, "benet det behöll jag allt," Det troddes, att det där benet var ur den där trollgubben.