Titel: Söndagsjägarens äventyr

Meddelare: Fiskare Olof Axel Söderberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Kalle Öhrling, som nu är kapten på ångaren "Lugnvik" uppe på Ångermanälven, är född här i hamnen. Han har alltid varit mycket begiven på att jaga. Sedan han fick den där bogserbåten hade han ingen annan tid för jakt än lördagsnätterna och söndagarna, men då var han beständigt ute. En söndagsmorgon gick han efter en skogsstig där han gått flerfaldiga gånger. Efter den var en mycket stor sten. Då han nådde denna var den förvandlad till en stor kyrka. Porten stod öppen och det kom en oerhörd massa folk och tågade in i kyrkan. Men det var endast gammalt folk i urmodiga dräkter. Karlarna hade höga hattar på huvudet och kvinnorna hade huvuddukar knuten under hakan och de bar stora psalmböcker under ena armen och näsduken i den andra handen. Öhrling fick god tid på sig att beskåda synen och han kända huru han ömsom blev kall och varm. Så vände han om och gick hem, och han tog synen som en maning till sig att använda söndagen på annat sätt.