Titel: Den röda vanten

Meddelare: Fiskare Per Vilhelm Dahlbäck  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Det var så länge tillbaka, att jag inte har reda på något årtal alls. Vid ett av de yttersta skären här ute i havsbandet hade flera stycken finska sälfångarbåtar lagt fast på skäret inunder en hög "landkall" (av vinden upptornad isvall). En dag tog de till att på skämt kasta sina stora vantar på varandra från den ena båten till den andra. Alla hade vita vantar som brukligt är bland sälfångare. Men så inträffade det underliga att det kom en RÖD vante i kastningen. Ingen fäste avseende vid den röda vanten förrän de slutade med leken och var och en skulle ha igen sina vantar. Då var det igen som ville kännas vid den röda. Den kastades från båt till båt fram och åter långt sedan de vita slutat vara med. Då var där en gammal, troende fiskare, som sade: "Det här betyder en olycka. Det är bäst, att vi far härifrån medan tid är. Den är röda vanten är en varning". De andra gjorde bara narr av honom. Det var säkerligen bara ett skämt av ägaren att inte vilja ta vara på sin vante. Emellertid förmådde den gamle fiskaren sitt båtlag att bryta upp därifrån. Det hade ej kommit långt från platsen med sin båt, förrän de såg den höga "landkallen" rasa ned och begrava alla de kvarvarande båtarna. Inte en man blev räddad. Så har det berättats gammalt.