Titel: Bergtrollet ô sälskytten

Meddelare: Fiskare And. Nordgren  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

Någon gång på 1700-talet var det en gubbe ifrån Vibyggerå som låg ute på Mjältön och väntade på att sälarna skulle komma, så att han skulle få skjuta någon. Det där var strax nerom Bastutoberget. Det har varit en gammal tro, att i det berget skulle bo ett troll, "Bastutogubben". Nu fick den där sälskytten höra, att det skramlade i pengar uppe i berget. Det var Bastutogubben, som höll på räkna pengarna sina. "Räkna till några plåtar åt mig också"! ropade den här sälskytten uppåt berget. Men då slog trollet igen sin penningkista så att det skalv i berget. - Platsen där han låg är en liten udde, som kallas Ören ("Aurn"). Någon tid därefter låg han på samma plats och väntade på sälen. Då kom det en stor, svart gubbe uppifrån berget och ville att han skulle ro honom över sundet till fastlandet. Den stora gubben satte sig i bakstammen och han var så tung, att båten höll på sjunka. Då de närmade sig andra stranden, ropade därifrån: "Kom inte hit men, kom inte hit"! - "Ro bara dit, du"! Bastutogubben, för det var förstås han. Då de nådde andra stranden, sade Bastutogubben: "Sväng nu in bakstammen"! Han gjorde så, och gubben steg i land. "Huru mycket vill du ha för skjutsen"? frågade han. Inte ville han ha nånting för det, inte. Så sade Bastutogubben: "Ja, lägg ut sälnätet du, så skall du få betalt för besväret", sade gubben. Han gjorde så, och på morgonen hade han en säl på sju pund späck.