Titel: En fiskarlögn

Meddelare: Fiskare Nils Norberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

Jag har haft en falit go lust till att meta stenbit på isen om vårarna, och otroligt bra fiskelycka har jag också haft i den vägen. Men en gång blev jag rent förvånad själv över min goda tur. - Jo, det var ena våren jag hittade på att jag skulle försöka meta i ett sågdamm. Kom där så en stenbit och nappade. Det var en ovanlig kvick en. Han kilade iväg så att det bara sjöng i reven, och det gjorde, att jag slängde upp den lite häftigare än nödigt hade varit. Fisken flög iväg inåt skogen till. Men det var inte bara en stenbit, jag fått på kroken utan något annat också. Det både jag kände och såg. Då jag tittade efter, så hade fisken kört iväg genom ögat på en stor täljyxa och sen snodd iväg tillbaka och gått ett varv runt veven, så att han inte kunde fara tillbaka genom ögat, då jag drog upp, utan yxan följde med upp. Den där yxan hade flygit av skaftet, för en av karlarna, som var med och byggde dammen för en del år sedan. Detta hade jag reda på förut. Men inte nog med, att jag fick stenbiten och yxan. En hare hade legat och sovit inne bland buskarna, och det hade hittat sig så precis, att yxan träffat mitt i skallen på den stackarn och slagit ihjäl honom. Det var förstås olovlig tid på hare, men inte kunde någon göra mej nånting för det där. Det var ju en ren olycka, och för den delen så skrev jag det inte på näsan åt nå många. - Det där var bästa taget som jag gjort i metning.
ANM.
Som barn hörde jag hemma i Vilhelmina en huvudsak, likalydande fiskarlögn, men där tillkom ytterligare en sak: haran sparkade under dödskampen upp en riktigt präktig koskälla, som för den lycklige metaren kommit bort flera år förut.
L.Jn.

se efter fritext