Titel: En båt med ogunst

Meddelare: Fiskare Nils Norberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

Far min var en pingstafton uppe i ett berg vid havet och höll på hugga sig en båtköl. Så fick han höra flera stycken hundar skälla. Han trodde strax att det var någon skuta, som gick förbi, och att de på den hade en hynda som fått valpar. Men ingen skuta syntes till, och de där ljuden kom ända inpå honom. Han förstod då, att det måtte vara något skrock, varför han ställde sig i ordning att gå hem. Då blev det med ens alldeles tyst, och då tog han till att arbeta igen, men då blev det ett leverne runt omkring honom, som hade där varit hundra hundar. Så fort han åter samlade ihop sina verktyg, blev det lungt igen. Han ämnade återupptaga arbetet igen, men så tänkte han, att han kanske komme att hugga sig, om han "bägdes" (tredskades) med dem längre, varpå han gick hem.

Den där båten, som han nu höll på med, tycktes vara utsatt för någon ogunst hela tiden. Flera gånger slet den sig från land och for ut på sjön och till slut blåste taket av en brädstapel och ned på båten, som blev alldeles söndersmulad.