Titel: Vita ormar

Meddelare: Fiskare Nils Norberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

Det ligger ett skär på västra sidan om Ulvön, som heter Ratan. Långt tillbaka i tiden var det en bonde från Sörbyn, som en höst låg där ute på skäret och vaktade på sälarna. Fick han så se två ormar, som var alldeles vita. Han förstod, att det var något besynnerligt med dessa ormar, och därför brydde sig han sig icke om dem. När han så på våren därefter höll på ställa sig i ordning för att flytta ut till fiskehamnen, kom det en gammal främmande gumma till honom och sade: "Eftersom du var så snäll, att du inte rörde mina barn ute på Ratan i höstas, så skall du få fiska så mycket som du någonsin kan hinna ta vara på i sommar". Så gick hon sin väg, och han såg aldrig mera till henne. Men hennes förutägelser gick i fullborden. Han fiskade både för sig själv och sina lagbåtar så mycket, att de aldrig varken förr eller sedan hade haft en så givande sommar. Så har sägnen varit.