Titel: Den ofödde åt vitra

Meddelare: Födorådstagare Per Vestin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Det var en gubbe, som stod vid en å och höll på meta, men han fick just ingenting. Då fick han se en vit mamsell komma och gå förbi. Han förstod, att det var "vîtrâ, och därför tilltalade han henne och bad henne ställa så, att han skulle få så mycken fisk han ville ha alla gånger, han metade. I stället lovade han vîtrâ, att hon skulle få det barn, som hans hustru gick havande med. Det blev också så, att karlen fick en alldeles ovanlig tur med efter den dagen, men- på själva julkvällen ena året kom vîtrâ och tog det där barnet, som hon fått löfte på, och det hjälpte inte, att de gömt det mycket väl. Hon letade rätt på pojken. Så har de gamla berättat, och det skall t.o.m. ha tilldragit sig här i socknen, men det tör nog helst vara bra länge sen.