Titel: Kvarn björnen

Meddelare: Födorådstagare Per Vestin  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Utanlandsjö

efter samma källa som föreg.

Vid Utansjö finnes en mjölkvarn, och en sådan fanns där även på 1780-talet. Vid denna tid märkte man en dag, att en björn berett sig tillträde till kvarnen. Förmodligen sökte han där något ätbart. Antagligen blev björnen arg över bullret i kvarnen, ty en dag tog han och kastade ut allt löst. Han hade även hållit ihop med kvarnstenarna. Dem rådde han inte på, trots att han arbetade så att han grundligt slipade av sina klor, vilket man senare såg. Kvarnägarna tyckte naturligtvis inte om gästen i kvarnen. De vände sig därför till en björnjägare och bad honom ta kol på nalle. Det var Erik Andersson i Torsböle. Så björnjägare han var, tycktes han icke haft synnerlig lust se skogens konung ansikte mot ansikte, ty han föredrog att borra ett hål i kvarndörren, genom vilket han trädde en laddad bössa med mynningen utåt och gillrade det så att skottet måste gå av om någon försökte öppna dörren. Så lade sig jägaren med en kamrat på lur på något avstånd för att se vad som skulle inträffa. Mycket riktigt björnen kom och skulle in i kvarnen. Skottet brann av och träffade björnen mitt i bröstet, så att han segnade ned död. Kvarnhuset blev med tiden nedrivet och flyttat ett stycke därifrån till hölada. Denna stod kvar ännu på 1860-talet. Hålet på dörren syntes fortfarande och därigenom har berättelsen om kvarnbjörnen fortlevat ända till våra dagar.

Uppteckningen gjord av avlidne J. Arnellsson i Nederlandsjö.