Titel: Sjörået varnar för storm

Meddelare: Katarina Sundström  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Idbyn

Det var en fiskare från Skeppsmalm, som låg i sin båt ute på en grunna och sov, medan han väntade på att strömmingen skulle gå på. Då vaknade han med att det var någon, som ropade hans namn. Då han såg upp stod det en man utanför båten. Han hade skidor på fötterna och stödde skidstaven på "sua". "Ta upp din redskap!" sade han. "Vart skall du?" frågade fiskaren. "Jag skall till Ulvön och stå fadder", och så gav han sig iväg bortöver sjön, "rände" på vattnet som en annan gör på snön. Det var sjörået, som kom och varnade honom för stormen. Det var med möda han fick sin redskap bärgad. Så stark hann stormen bli. Men hade han inte fått varningen, så hade han mistat redskapen.