Titel: Förgjorda bössor

Meddelare: Arrendator Zakarias Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Båtas

Jon Andersson i Risbäck var rent bra till att förgöra bössorna för skyttarna. Det var gott om järpor i skogen däromkring, så att de varofta där och jagade. Men det var aldrig värt få ihjäl mer än en enda järpe, såvida J.A-n var hemma, så att han hörde bössmällen. En kusin till mig hade gått förbi Jon Andersson gård med bössan för att ut och jaga. Han träffade på mycket fågel i skogen och dammade på och sköt, men det var lögn få dem. Slutligen kom han en tjäder på mycket nära håll. Han sköt fem skott på tjädern. Då denne äntligen flög, ramlade alla tarmarna ur honom. Då såg karlen, att det inte var lönt försöka mera. Men då han kom hem till far sin, kunde väl denne så pass, att han gjorde så, att bössan dräpte igen. Huru han bar si åt, vet jag dock inte.