Uppteckning nummer LMV-N1295b

Titel: En jakthistoria

Meddelare: Hemmansägare J. Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Högland

Två karlar gick bort till var sin tjärn för att ta änder. Den ene hade bössa och den andre metspö med grejor. Vem tror du tog mest? Jo, han, som metade. Då en and sväljt kroken, sket hon genast ut den -de har den naturen, änderna - och genast nappade en annan och gjorde likadant och så undan för undan. Till slut satt det 60 st. på reven, och då rymdes det ej flera. Karlen knöt då ihop änderna på reven, ställde sig mitt i ringen och riktade den hemåt till, höll sig väl fast och skrämde änderna på flykten. Det bar iväg! Så dräpte han dem undan för undan, och den sista vrede han nacken av hemma på stugubron.