Titel: En bäverjägares äventyr

Meddelare: Hemmansägare J. Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Högland

Morfar min, Pell Persson, var en styv bäverjägare. Han hade inte reda på, huru många bävrar han tagit. Oftast var han på andras marker och jagade, varför han innerligt hatades. En gång var han uppåt fjällen på spaning efter bäver, och mötte lappar, som visade sig fientliga mot honom. På kvällen gjorde han upp en eld, som han efter vanligheten skulle sova vid. Men denna gång vågade han inte vara inne vid elden, ty han fruktade påhälsning av lapparna. Han satte i stället sin rock på en stubbe vid elden, så att det såg ut som han själv satt där, och så gick han på sidan ett stycke. Det dröjde ej länge, förrän tre skott smällde, och alla hade träffat. Lapparna förstod, att de blivit lurade, eftersom inte den förmente karlen föll överända, och de gav sig därifrån, så att det knakade bortgenom skogen. - En annan gång förföljde han en bäver uppefter Krokbäcken på Risbäckskogen. Bäst det var, fick han se slåtterfolket strax i närheten. Även de varsnade honom och kom sättandes. Gubben, som visste, att det handlade om ett riktigt kokstryk, ifall de fick tag på honom, kröp ner i den djupa bäcken och inunder den av vattnet urholkade landbacken. Det var lågt vatten, så att han fick plats för huvudet ovan vattnet under den överliggande backen. Hunden hade han bredvid sig, men den var så väl dresserad, att han inte sade ett knyst. Slåttesfolket sökte länge och noga men förgäves. Sedan de avlägsnat sig, fortsatte han sitt spanande efter bävern, och han tog det också. Morfar dog 1862, sköt sig själv med vett och vilja. Han var då 70 år.