Uppteckning nummer LMV-N1407b

Titel: En björnhistoria

Meddelare: Torpare Anders Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Avaträsk

Pell Persson i Långsele hade värvat en björn på hösten, och på vintern gav han sig iväg dit ensam för att ta björnen, och det hade nog gått bra., om det varit bara en i "hie" men nu var det tre stycken: en hona med sin två "vintriga" (ungar sedan förra vintern). En av dessa kom ut och fick ett skott, så att han låg där. Strax efter kom modern. Hon rusade på skytten och satte betarna genom vänstra underarmen på honom mellan benpiporna och stod och höll. Pell Persson drog upp sin slidkniv och ämnade skära av strupen på henne, men han tvekade, ty han var rädd, att hon i "dörslom" (dödskampen) skulle tugga sönder benpiporna. Hon å sin sida tycktes bli rädd för kniven, ty hon släppte taget och sprang sin väg till skogs. Fastän P.P-n. var illa biten laddade han om sin bössan och sköt den andra vintringen och dagen därpå sköt han modern.