Titel: Fiskaren och sjörået

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

På Gideå bruk var en hammarsmed, som hette Tornberg. Han och en kamrat till honom brukade ofta vara ute och fiska i skogstjärnarna på sommarnätterna. Då de satt ut nätten, lade de sig att sova vid en stockeld. Då brukade en viterkvinna komma fram ur skogen och ställa sig vid elden och värma sig. De var inte det minsta rädda för henne. Hon var för dem som en annan grannars kvinna. "Tror jungfrun, att vi fiskar i natt?" brukade Tornberg fråga. Svarade hon så: "Fiska, fiska!" så fick de allt, vad de orkade bära, men ruskade hon bara på sig, så fick de intet. Tornberg levde nog i min barndom, men jag minnes honom ej.