Titel: Varsel före stormen

Meddelare: Fiskare Johan Gustaf Sjöström  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Utås

En fiskare låg och sov i båten på "skötgrûnna" medan strömmingen skulle få gå på. Då vaknade han med att någon ropade hans namn och sade, att han skulle skynda sig upp och bärga in sin redskap, ty det skulle snart komma en svår storm. Då fiskaren såg upp, fick han se en karl åka skidor på vattnet. Fiskaren frågade, vart han skulle ta vägen. Han svarade, att han skulle bort och stå fadder, och så försvann han bort på havet. Fiskaren skyndade sig ta upp skötarna, och det var, och det var nätt och jämt han hann, innan stormen bröt ut.