Titel: I kast med en viterkvinna

Meddelare: Landbrukare Nils Petter Lundqvist  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

En min farbror, som var torpare här i byn, var en gång borta i Gäddträsket och fiskade. I st.f. båt hade han en flotte. Då han kommit ett stycke ut på träsket, fick han se en kvinna komma och gå på vattnet. Hon kom ända fram till flotten och visade farbror en stor säck, som var full med pengar. Den skulle han få, om han giftade sig med henne. Men inte ville han det, ty han kunde förstå, att det inte var någon riktigt människa utan en viter. Då han nekade till hennes förslag, tog hon och lyftade honom av flotten och in på land. Han sprang genast hem och berättade det skedda, och han hade varit rent "pellri" (vriden). Flera dagar gick han bara och grubblade och var som bortbytt. Det var aldrig tal om att han varken förr eller sedan varit "pellri". Men underligast av allt var detta. - De begav sig genast upp till Gäddträsket för att se efter, om där var något besynnerligt att märka. Då var flotten långt ute på träsket, och på den låg de fiskar, som farbror metat upp. Så nog var det väl ändå nånting besynnerligt.