Titel: Barn som man skulle ha haft

Meddelare: Arrendator Anders Jansson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Böle

Det var en ung hustru i Långsele, som hade fått en pojke. Sen högg hon medarna undan vaggan och kastade upp den på vinden, och gubben fick aldrig mera komma i säng till henne, för hon ville inte ha flera barn, och hon fick inte heller flera förstås.
Men då hon skulle till att dö, låg hon och ropade : "Tag undan småflickorna från sängen! De gör mig besvär. "Hon tyckte sig se tre småflickor, men ingen annan såg några. De trodde, att detta var de barn hon skulle ha fått, om hon hade levat efter naturens ordning.

En annan gumma, som gjort på samma vis, blev också oroad av en sådan syn, då hon höll på dö. Men hon såg tre fina herrar, en var präst, den andre sjöman och den tredje något annat fint. Hon hade bett dem om förlåtelse, för att hon inte låtit dem födas. Det hade gått bra med två, men prästen hade varit svår få till att förlåta henne.