Titel: Vitra och jägaren

Meddelare: Hemmansägare Johan Ekman  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Klocken

Det är nu 41 år sedan. Jag och bror min gick i älgskog på hösten och kom i närheten av Ödsbyfäbodarna. Då fick vi höra folk och kreatur inne på "bogåln" (vallen). Det var ett väldigt råmande, bräkande och skällrammel, och ett par flickor hördes där vara, som skrattade så innerligt gott. Vi gick ditåt för att hälsa på dem. Kring bodarna var det tät skog, så att vi var väl bara en 20 meter från stugorna, då vi blev varse dem. I detsamma ögonblicket blev det alldeles tyst. Inte ett knyst hördes. Vi skyndade oss fram på bogåln för att se var de tog vägen. Inte såg vi till en enda levande varelse. Det var som hade jorden slukat upp alltsammans. Vi tittade noga efter på marken överallt. Där syntes inte märken efter en klöv, fast det var lerigt och löst där inne. - Om det finnes vitra till, så må väl sånt vara vitra.