Titel: Jägaren och fan

Meddelare: F.d.torparen Olof Johan Lindgren  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Främmerbodvill

Då jag var lillpojke, var det en lappgubbe här i socknen, som var farligt begiven på att ligga ute och jaga beständigt. En pingstafton kom han hem till och ville, att jag skulle följa med honom på tjäderspel. Jag tänkte göra så, men far sa ifrån. Det blev ingenting av, att jag skulle ut i sådnt ärende på en storhelgdagskväll. Lappen blev rent ursinnig och gav sig iväg ensam. Då han kom till lekplatsen, lade han sig att sova, till dess fåglarna skulle komma. Frampå natten vaknade han av att någon knuffade till honom. Då han såg upp, stod en hemsk figur lutad över honom med en stor kniv i handen, som han syntes ämna stöta i bröstet på honom. Den där hade horn på huvudet och knän och hästhovar på fötterna. Lappen sprang upp och hem och ännu på morgonen hade han förskräckelsen sittande i sig, då han kom till oss. Han var alldeles vit i ansiktet. Han gick inte ut att jaga mera någon storhelgdagskväll, för nu hade han fått klart för sig, att sånt inte är lovligt. Det är starkt rå både för fisk och fågel och andra djur, och rået tål inte vad som helst.