Titel: Vitra och jägaren

Meddelare: F.d.torparen Olof Johan Lindgren  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Främmerbodvill

I min krafts dagar var jag och en kamrat ute och jagade älg ena hösten. En dag föreslog jag, att vi skulle lägga oss och vila middag i skogen. Kamraten var rädd, att vi skulle försova oss, men jag sade, att det var ingen fara med den delen, ty jag kunde vakna, när helst jag bestämde. Vi lade oss och somnade. Så med ens vaknade vi av att en kvinna "kåke" uppe i skogen. Jag hörde strax, att detta inte var någon vanlig människa. Därtill hade hon för hög klar och vacker röst. Jag förstod, att det var en av de underjordiske, och sade till kamraten: "Nu ska vi opp och iväg mot den där kvinnan, för hon kommer och driver en älg mot oss, som hon tänker att vi ska få" Kamraten skrattade åt mig, men vi gick då. Jo, gissa på! Vi hade inte långt gått, förrän vi fick se en älg komma mot oss. Jag sköt, och strax stjälpte älgen överända. - Du behöver aldrig vara rädd, att du skjuter bom sådana gånger. Det som rået vill att du skall ha, det får du också - nästan sak samma hur du bär dig åt.