Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-N5122b

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Spökerier vid den gamla ladan

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: J. Wiklund  År: 1925

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Nu har jag talat om andras upplevelser nu vill jag i korta drag relatera vad jag sjelv ärfarit och dels av trovärdiga personer hört berättas.
För cirka 40 år sedan befans det i min hemort en plats vilken allmänheteten avskydde att passera efter mörkrets inbrott enär det var många personer som hört så underliga läten, där vid nämda plats befans en gammal Lada uppförd där huserade trollen som det troddes En månljus vinterkväll skulle jag i ett ärende gå till närmaste by, vid tillfället blåste det skarp bris kommen ungefärligen mitt för Ladan hörde jag ett märkverdigt läte liknande som när Haren är i parningstiden. Jag stod och funderade länge på vad det kunde vara till sist bestämde jag att vid dager noga undersöka platsen vilket ock skedde vid undersökningen befans spikarna i den gamla Brädfodringen avrostad närtill så att endast 1 spik i övre ändan höll brädan närsom vädret spände i brädan blev det ett ljud alldeles liknande vad jag hört förut, men efter den dagen hördes icke någon ting skrock eller dylikt


fortsättning sök på Uppteck. nr. 5122b

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Uppteckningsnr: 5122


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FISKELÄGE FISKELÄGE

SÅGVERK

FRIKYRKA

Loka

Vävskyttel

Teckning