Titel: Fursten i vädret på fiskestämma

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Mamma talade om det här, som hade inträffat i hennes minne. Det kom en kyrkvärd från Nätra, som hette Nordsvej, till Norrbyn här på ön en kväll, sedan alla gått och lagt sig. Han ville inte väcka någon, varför han gick och lade sig på logen hos Erik Jonsson. Frampå natten kom där in en främmande person på logen och ville att Nordsvej skulle kuska (skjutsa) honom till Sandvikens fiskarhamn. Han skulle dit på barsmässtämma. "Vem är du då?" frågade Nordsvej. "Jag är fursten i vädret", svarade den andre. "Nej tack du!" svarade Nordsvej. "Jag har befallt mig i Herrens hand och vill sova i fred". Då blev där ett dån, som om taket farit av logen, men ingenting skadades. - Det hade blivit "så mytje falit otröjsam" barsmässtämma i Sandvikens det året. Det hade supit och slagits rent obarmhärtigt. Nog märktes det, att de hade fått "fursten i vädret" på stämman.