Titel: Rubrik saknas

Meddelare: Katarina Sundström  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Idbyn

I st. för att bönderna haft sitt "gömmelöl", sedan de gjort ifrån sig slåttern, ha fiskarbefolkningen haft sin "prästhelg" och den är kvar ännu. Någon lördag i aug. kommer prästen ut till Malmön. Han blir mottagen och huserad av den fiskare som, står i tur det året. På kvällen går prästen omkring i hamn och talar med befolkning. Samtidigt med prästen kommer ofta en del främmande bortifrån, som man bjudit till "helja". På söndagen hålles gudstjänst i kapellet i vanlig tid, kl. 11 Kl. 1 är det slut i kyrkan och då ätes middag i de olika hemmen. Hos alla har man gäster. Först och främst är bönderna, som rår om hamnjorden, bjudna. Kl. 4 är det aftonsång i kapellet. Den söndagskvällen ror man inte ut i fiske och hela måndagen är fridag. Då går man hem till varandra och blir bjudna på mat och annan förplägnad. Förr i tiden, då det fanns gott om brännvin, söps det mycket. Då blev gubbarna ej sällan ovänner, ty alltid är det någon, som tycker sig ha blivit orättvist behandlad i fisket, och då de fått sig några kaskar, skulle sånt fram förstås. Numera går det för det mesta bara fredligt till. Fast det kan ju hända, att det nya fiskarna vill skaffa undan de gamla, som håller på de gamla ordningarna. På "prästsöndagskvällen" ställer ungdomen förstås med dans, och på måndagen roar de sig med lekar och varjehanda upptåg. På "prästdagsmåndagen" är det alltid nalta bättre med mat än eljest. Om det är lämpligt väder, ror man på måndagskvällen ut med fiskredskapen.

Kortrubrik saknas.