Titel: Barn, som hon skulle ha haft

Meddelare: Paulus Norling  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Våijen

Det var medan det ännu var i full gång med järntillverkningen nere på bruket. Vi hölls och körde järn till Sollefteå. En dag, då vi var på hemväg därifrån, gick vi in för att vila på ett ställe i Sollefteå. Gumman där i huset var mycket sjuk, så att hon själv trodde, att hon skulle må dö.

Andra dagen for jag också där förbi. Då gick jag för att höra, huru det var med henne. Då hon fick se mig, sade hon: " I natt har jag haft en syn, som jag aldrig trodde jag skulle behöva få se. - Då jag giftade mig, slog jag handen i låret och svor, att jag inte skulle ha några barn, och det har jag inte heller haft, men i natt har barnen, som jag skulle ha haft, varit till mig. Det var sju stycken. De stod allihopa här vid sängen och ropade om varandra: "Mamma, mamma!"
Gumman grät och var så olycklig. Hon insåg nu huru orätt hon handlat som förkränkt naturen. Två nätter därefter dog hon.