Titel: Den onde och fiskaren

Meddelare: Hemmansägare Hans Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

"Gammel-kärn" skulle hjälpa en fiskare med allt som hörde fisket till, och därför skulle han få ta fiskaren med hull och hår efter en viss tid. Då den tiden närmade sig slutet, befallde fiskaren honom att knyta upp hela hans not och nysta ihop allt garnet i ett enda nystan utan att ta av tråden en enda gång. Från början gick det ganska bra men slutligen blev nystanet så stort, att hin inte kunde hantera det. Ideligen rullade det ned för honom. Han blev alldeles rådlös. Som han inte kunde fylla sina åtagna förpliktelser, gick fiskaren fri från honom, och fan blev lurad även den gången.