Uppteckning nummer LMV-N3141b

Titel: Ej svära åt fångsten

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzèn  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Det är en gammal regel, att man ej skall svära åt fångsten, ty då förlorar man fångstlyckan, tros det.
Paulus Ersson i Stuguvattentjälen var ute med gumman sin och drog not efter braxen. Fick de så fulla kilen med stora, väldiga braxar. Då Paulus fick se huru det artade sig, sade han till gumman: "Men hör du, va fan ska vi salt all den här fisken i?" - "Dä bli väl nån råd med det", svarade gumman, "se du bara till att få den in i båten !" Då Paulus tog till att hala på kilen, gick den upp i knutningen, och varenda fisk for sin väg. - Han skulle inte ha svurit åt den, så hade han fått behålla den! Så sade mer än en, som fick höra talas om tilldragelsen.