Titel: Då Nora kyrka byggdes.

Meddelare: Hemmansägare Johan Nilsson  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Allsta

Följande sägen går om Nora kyrka: Då kyrkan skulle byggas, blev det tvist mellan sockenborna, var hon skulle stå. Somliga ville ha den i Tjärned och andra där hon nu står. De förra segrade. Men då de började bygga i Tjärned, rev de osynlige den på nätterna det som byggdes på dagarna. Då var det en man som beslöt vaka vid bygget för att se huru det gick till. På natten fick han höra en röst som sade: Kyrkan ska stå vid Sundbron." Man lydde den tillsägelsen, och det mötte intet hinder på den nya platsen.