Uppteckning nummer LMV-K1267

Titel: Då kyrkan skulle flyttas.

Meddelare: Fiskare Johan Lundgren  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

Det berättas, att de långt tillbaka i tiden ämnade flytta Nordingrå kyrka från dess nuvarande plats till byn Sjöland, så att den skulle komma mer mitt i socknen.De började också bygga på den nya platsen, men det gick inte. Det som byggdes på dagarna revs ned av osynlige på nätterna. Så var det någon, som en natt hörde en röst vid bygget säga: "Våge vill jag åge." (Våge vill jag äga Våge= platsen vid Vågsfjärden). Då avstod man från att bygga i Sjöland. Man flyttade endast kyrkan ett litet stycke längre ned till den plats, där hon nu står.