Titel: Ullångers gamla klockstapel.

Meddelare: Torpare Erik Rodin  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Äskja

Ullångers gamla klockstapel, som nu är flyttad till Härnösand, erhöll sin nuvarande form omkring 1750. Förut var stapeln mycket mindre, ty den var avsedd bara för en klocka. Den skulle då ha liknat närmast den i Överlännäs. Vid denna tid levde i Eden en torpare, som hette Erik Larsson-Lustig. Han hade varit soldat och skulle i unga år ha varit i rysk fångenskap. Denne Lustig byggde nu om stapeln genom att runt om den bygga en yttre stolpsystem och brädfodra detta samt bygga kupol istället för den gamla spiran. Idén hade han fått i Ryssland. Så förtälja sägnerna. -Takspånen till både kyrkan och stapeln tillverkades i hemmen visst antal spån på varje seland. Spånen skulle tillverkas av kärnfuru eller och av tjärdränkt al.

Meddelare Torpare E. Rodin och Folkskoll. J. Berglund.