Uppteckning nummer LMV-K410

Titel: Vid kyrkbygge

Meddelare: Hemmansägare Olof Gerdin  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Gärden

Då nykyrkan här i socknen skulle byggas, höll de aldrig på bli eniga om platsen. I Sörbygden ville de ha den till Mullbacken, i norrbygden till Oxböle, och i utbygden till den plats, där gamla kyrkan var. Slutligen bestämdes det, att hon skulle stå på Bjästaholmen, där hon nu är. Det var väl Domkapitlet, som fälllde det utslaget. Men byggmästaren var ej riktigt säker på att det var rätta platsen. För att utröna, huru därmed förhöll sig, grävde han en grop på den utsedda tomten, och däromkring gick han och loverade dag och natt och lyssnade i gropen. Slutligen tycktes han sig höra orgelspel, och då satte han i gång med arbetet på allvar.