Titel: "Klockvaka."

Meddelare: Torpare Nils Bylund  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Haffsta

I Själevadssundet är det på ett ställe där det aldrig fryser till på vintrarna, utan det är beständigt en liten rund vak öppen. den kallas "Klockvaka." Anledningen till detta namn är enligt sägnen denna: Innan gamla kyrkan byggdes var det myckel gräl mellan befolkningen i socknen, var hon skulle byggas. En del ville ha den i Våge och de andra på den plats, där hon sedan blev byggd. Då den ena parten tappade, blev den förstås förgrymmad, och de vidtalade en lapp, att han skulle trolla klockan ur stapeln. Han gjorde så. Klockan kom svävandes genom luften och trillade utför backen och ned i sundet. Det är på densamma platsen vattnet ej fryser till.