Titel: Han som byggde kyrkan

Meddelare: Hemmansägare Jonas Sjödin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

Den, som byggde kyrkan här i Dorotea hette Jon Mattson, och han var farfar åt min mor och åt min svärfar och åt min svärmor. Han var bonde här på gården.. Han var skicklig bössmed. En gång hade han gjort en bössa åt häradshövding Hälledajt, och den tog han med sig till Åsele, då där var ting. Han gick med den in på häradshövdingens kammare. Där fanns ingen spik att hänga mössan på. "Häng mössan på rätta spiken!" sade häradshövdingen och pekade på hans huvud. Jon tog på sig mössan och satte sig på en stol. Om en stund kom länsmannen in. "Vad i all världen", utropade han, "sitter Jon Mas gubben med mössan på inne hos lagmannen!" Jon svarade: "Kyss fitta, lapplänsman! Är du högre än lagman, så går du ut". Häradshövdingen vände sig bort och skrattade. -Jon Mattson hade 12 barn, men så började han tillverkningen av dem i tid. Han var bara 12 år gammal, då han hjälpte en kvinna stöka ihop en oäktflicka.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1433