Titel: Då Grundsunda kyrka byggdes.

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Enligt sägnen började vår kyrka byggas ute vid Skallön. De hade redan lagt grunden samt rest upp en sorts klockstapel, i vilken de hängt upp kyrkklockan. Men när de började ringa, slet kläppen sig löst och flög till den plats, där kyrkan nu står - ungefär 1.5 mil. Man uppfattade detta som ett tecken på, att där skulle kyrkan stå, och så byggde de där. På den tiden gick havet ända upp till nuvarande Vallen, och de fiskade så mycket (stycket sty?) att de arbetade in massor av den i murbruket för att få det riktigt starkt. Så är sagan, och - då de i senare tid reparerat kyrkan har de också mycket riktigt funnit strömmingsben i murbruket.