Uppteckning nummer LMV-K1280b

Titel: Sänkt kyrkklocka.

Meddelare: Handlare Per Daniel Omnell  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

Det går en gammal sägen, att det skall ha blivit sänkt en kyrklocka i Varveviken i Vågsfjärden för att ej ryssarna skulle komma över den. Så skulle de sedan iväg och ta upp kyrkklockan en gång, men sjörået hade den i sitt våld och ville inte släppa den. Sådana gånger är det ju så, att man skall hålla sig fullkomligt tyst hela tiden tills man har saken väl i sitt våld. De hade fått upp klockan så högt att de tog med händerna i fästet, men då såg de upp och blev varse att hela Sunds by stod i lågor. En av karlarna gav till ett utrop. Då slet sig klockan och for ned i djupet, och med detsamma slocknade branden. Tron på den sänkta klockan lever ännu kvar. Ett par tre år sedan har en person farit där och borrat i botten för att söka påträffa klockan. Karlen är emellertid mycket överspänd.