Titel: Sänkt kyrkklocka.

Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Långt tillbaka i tiden, säger sagan, då Sverige en gång låg i krig och det var smått om mynt, utfärdade konungen det påbudet att alla kyrkor, som hade mer än en klocka skulle offra den ena för att låta göra om den till pengar. Ullångersborna hade två klockor och hade inte mycket emot att avstå den ena, men de skulle må skjutsa den ända till Falun eller Sala, huru det nu var, och det var detta bönderna inte ville göra, och därför sänkte de ned den i Kyrkbotjärnen mend den tanken att de skulle ta upp den, då faran var över. Men då klockan kom ned på sjöbotten tog sjörået hand om den och det vill förstås inte släppa ifrån sig en sådan skatt godvilligt. Då därför gubbarna hade fått upp klockan ända upp på iskanten ställde rået om så, att de tyckte hela Klappsta by stod i lågor. Då blev de så häpna, att de släppte klockan, och då sjönk den så djupt att det inte stod till att finna igen den. Så har det berättats av förfäderna.