Titel: Sänkt kyrkklocka.

Meddelare: Skomakare Jakob Vedin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Överdal

Det går en gammal sägen, att de här i socknen hade sänkt ned en kyrkklocka i Dockstafjärden för att den inte skulle bli bortrövad av fienderna, för det var krigstid. Sedan skulle de dit och taga upp klockan förstås. det gick bra ända tills de hade klockan ända uppe i vattenbrynet. Då var det någon av dem, som såg upp och fick se att hela Näsbyn brann. han ropade till av överraskning, de andra släppte tag och klockan sjönk och sen var det omöjligt träffa på henne mera. Rået tog klockan, då de inte kunde hålla tyst under arbetet.