Titel: Från klockeupprorets tid.

Meddelare: Hemmansägare A. Norell  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Då Gustav I befallde, att alla kyrkor i riket skulle lämna ifån sig en av sina klockor, väckte detta mycket oro bland befolkningen. Här i Nätra hade prästen låtit skaffa bort klockan i lönndom. Detta var i vekan före jul. Sedan spred han ut ryktet ibland befolkningen att klockan hade "slitit sig lös" och flugit ut genom ljudöppningen på stapeln och ned i den strax nedanför belägna "Kajsa Lisas vika." I forna tider lärer många ha varit och sökt efter den där klockan, men de har förstås inte funnit den. Enligt sägen skall det flera gånger ha inträffat, att de sett byar brinna eller annat ovanligt ske, men det har aldrig varit någon verklighet.

Åldersuppgift saknas.