Titel: Sänkta kyrkklockor.

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

En gång långt tillbaka i tiden sänktes kyrkklockorna i Umeå ned i älven, då man väntade påhälsning av ryssarna. Den ena klockan lär vara så stor, att en man nätt och jämt orkar famna från kanten av den och in till kläppen. Flera gånger har de försökt ta upp dem, och de har haft dem ända upp i vattenbrynet, men så har klockorna slitit sig och sjunkit igen. Det är så våldsamt starkt rå över dem, att det inte går att ta dem. Även ryssarna skall ha försökt, då de i senare tider varit över, men de också har misslyckats. De ville förstås gärna komma över dem för all den dyrbara malmens skull.

Ålder omkring 70-år.