Uppteckning nummer LMV-K1449a

Titel: Man ringer efter geten.

Meddelare: Fiskare Olof Axel Söderberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Det är omkring 40 år sedan. En get hade varit borta i flera dagar. Vi gick skallgång efter henne ett par dagar utan att finna henne. då hade de gamla klart för sig, att hon blivit bergtagen. Nu är det en gammal tro, att de osynlige skall må lämna ifrån sig, det de bergtagit, då kyrkklockorna ljuder. Därför tog de och ringde i kapellklockan efter geten, men hon var och förblev borta till nästa sommar. Då hittade de igen henne i en bergskreva, men nu var det bara benen kvar av henne. Jag minnes mycket väl denna tilldragelse.