Titel: Man tar dödmull på julmorgonen.

Meddelare: F.d. kyrkväktaren Nils Petter Åström  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Det är omkring en 38 år sedan. En julmorgon, då jag efter julottepredikan ringde samman till högmässan, som skulle vidta strax efter. Då fick jag se en känd gubbe komma ut och lägga en näsduk på vintergraven och ta mull i den, varefter han vecklade ihop den och stoppa den på sig. Sen gick han in i kyrkan igen. Jag tror nog, att jag också vet, vartill han skulle använda det. Hans son höll på fria till en flicka, som de inte ville ha till sonhustru. Nu har det varit den tron att om man strör dödmull mellan två älskade, så ska de bli le varandra. Så trodde han väl, att mullen skulle bli kraftigare, då han tog den vid detta högtidliga tillfälle.