Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-K570

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: En amulett

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Nils Petter Boding  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Smöråker

Min svärfar Erik Ersson i Öje ansågs vara en riktig trollkarl. Han dog på 1860-talet. Vi visste, att han skulle ha en bok som han gick efter, men det var omöjligt för oss att finna igen den. Vi sökte överallt, t.o.m. att vi bröt upp ett par tiljor i förstugugolvet. Där hittade jag en läderpung, som var hopsydd. I den var det tre runda stenkulor och lite mull. Antagligen var det dödmull. De där kulorna tog jag vara på och jag försökte använda dem i början jag höll på syssla med att bota. Då jag lade dem i ett glas brännvin syntes bilden av en person, men den blev inte så tydlig, att jag kunde känna igen, vem det var, och därför slutade jag med det där. Den där påsen var nog lagd under förstugugolvet i den tanken, att ingen skulle kunna gå där in i någon dålig avsikt.

Obs. Ovannämda trollkulor har det lyckats mig att förvärva och äro de överlämnade till Kulturhistoriska museet i Härnösand. Boding sade sig vara övertygad, att de hava den ovan sagda skyddsförmågan. L.Jn.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:II_1915. Uppteckningsnr: 570


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


GOLVUR RADIOAPPARAT

KYRKA ÄLV

VINTERBILD FRILUFTSMUSEUM

Vävprov

Skolplansch

Tavla