Uppteckning nummer LMV-K1475

Titel: Att se i brännvin.

Meddelare: Smed Jonas Kihlberg

Socken/stad: Hammerdal  By/kvarter: Fyrås

Smeden J. Kilberg i Fyrås, Hammerdals sn. hade för en 35 år sedan av en gammal finska fått lära åtskilliga besvärjelser o dyl., av vilka han meddelat meddelat upptecknaren följande: *
Man köper litet kyrkjord för en silverslant av rået på kyrkogården. Så tar man nio korn av denna jord, nio korn krut och nio korn svavel och lägger dem i ett glas brännivin, varpå man säger: "Nu begär jag att få se den person, som är misstänkt för en sak, och nu släpper jag Guds namns råd och begär hjälp av djävulen att få se hans eller hennes ansikte". -Då får man i brännvinet se bilden av den person, som gjort ena eller andra saken, som man vill ha uppenbarad. Detta skall göras en torsdagskväll, sedan solen gått ned.

Åldersuppgift och fullst. uppt. datum saknas.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1475