Titel: "Kuckel" med vatten och kyrkogårdsjord.

Meddelare: Skräddare Jonas Forsberg  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Myckelgensjö

Nol i Dammslåttn är en källa, som de brukat ta vatten ur och bota sjukdomar med. Här i byn bodde för åtskilliga år sedan en skräddare, som hette Gustav Melin. Han "kûckle". Folk, som var sjuka, tog vatten ur den där källan och bar till honom. Han gick till smedjan med detta vatten och blåste i det, och sen fick de dels ta in av det och dels tvätta sig därmed. det påstods också, att han brukade ta dödmull från kyrkogården och ha att bota med. Han hade en liten inkomst av det där, ty han tog betalt. Sedan flyttade han till Junsele, och där lever och verkar han nog än, ty jag har inte hört, att han dött, men nu är han betydligt över 80 år.