Uppteckning nummer LMV-K3132

Titel: I färd med att ta trollmedel ur storgraven.

Meddelare: F.d. kyrkovärden Per Erik Strömberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Myre

En farbror till mig hade fått för sig, att han skulle lära sig trolla. Härtill skulle han ha någon lem av en död, varför han en natt begav sig till kyrkogården för att gå ned i storgraven. För att han inte skulle bli överraskad, hade han med sig ett par pojkar, som skulle stå på vakt och varsko honom, ifall någon människa kom. En av dessa hette Anders Ersson och var från Alderbacken. Pojkfan var full å fan. Då farbror Markus kommit ner i graven, ropade Anders till och sprang sin väg. Farbror fick brått kravla sig ur graven, och då han väl kommit upp, sprang han av alla krafter hemåt. Han trodde sig vara förföljd av de döda, ty det hördes ett så underligt läte bakanför, men detta kom sig endast därav, att han råkat riva lös ena skosulan, då han skulle upp ur graven, och den slog mot skon för varje steg han tog. Det är omkring en 45 år, sedan detta skedde.