Titel: "Muta" på gravarna.

Meddelare: Födorådstagare Nils Josef Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

Det var en som hade mistat pengar. Någon hade stulit dem. För att få igen pengarna, skulle han gå på kyrkogården och "muta" de döda. Någon "vis" hade lärt honom detta. Han tog en del småslantar i en vante, gick på kyrkogården och vände vanten upp och ned över en grav. En tvåöring råkade falla in i tummen och följa med därifrån. Då karlen kom tillbaka hit upp på Storsjön, fick han ett stort sällskap tillsammans med sig i släden. Det var de döda, som också ville ha den där tvåöringen. Om han fick igen sina pengar eller ej, hörde jag aldrig berättas.