Titel: De dödas gudstjänst.

Meddelare: Änka Katarina Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland

Som barn hörde jag någon gammal person berätta den här sagan.Det var så långt tillbaka i tiden att de ännu hade den gamla kyrkan här i socknen. En kvinna hade en julmorgon tagit fel på tiden, så att hon kom alldeles för tidigt till kyrkan. Men där var det ändock fullt med folk och klart upplyst. Ingen enda person av församlingen kände hon. Prästerna, som förrättade julottan var också främmande för henne. Hon satte sig i en bänk och hörde på till slutet. Då slocknade med ens alla ljusen, och allt folket försvann, så att hon blev alldeles ensam. Hon steg upp för att gå ut, men dörren var stängd. Emellertid dröjde det inte länge, förrän kyrkväktaren kom och öppnade och det riktiga kyrkfolket infann sig. Om de där andra var "de underjordiske" eller de döda hade de inte riktigt klart för sig.